KFL ja täiskasvanute koolitaja kutse

17. jaanuaril 2024 kohtusid Koolitus- ja Konsultatsioonifirmade Liidu (KFL) liikmed ja Eesti Täiskasvanute Koolitajate Assotsiatsiooni Andrase esindajad, et arutada täiskasvanute koolitaja kutse teemadel.

Kohtumisel olid kohal KFL juhatus, liikmed ja Andrase esindajatena juhatuse liikmed Georgi Skorobogatov ja Ene Käpp.

Arutelu keskmes oli täiskasvanute koolitaja kutse arengulugu, mis on läbi aastate olnud oluline kvaliteedistandard koolitusmaastikul. Tutvustati kutse taotlemise protsessi ja viimaste aastate tulemusi. Põgusalt anti ka ülevaade kutse perspektiivist.

Mis teeb täiskasvanute koolitaja kutse nii oluliseks? Kutse omamine tõstab esile koolitaja pädevust ja näitab tema pühendumust pidevale enesearengule. See on justkui kvaliteedimärk, mis annab klientidele kindluse, et nad teevad koostööd kvalifitseeritud spetsialistiga.

Lisaks kvaliteedile rõhutasid Georgi ja Ene kogukonna tähtsust. Läbi koolitaja kutse pakub koolitajate kogukond vahetut tuge ja võimaldab väärtuslikku võrgustikku, mis on eriti oluline pidevalt muutuvas täiskasvanuharidus maastikul. Professionaalse kogukonna liikmelisus annab koolitajatele võimaluse jagada kogemusi, õppida kolleegidelt ja arendada uusi oskusi.

Diskussioonist tõusis esile ka küsimus kutse vajalikkusest koolitusfirma konkurentsivõime tõstmiseks. Arutelus osalejad olid ühel meelel, et kutsega koolitajad suudavad pakkuda kõrgema kvaliteediga teenuseid, mis omakorda tõstab kogu organisatsiooni mainet ja konkurentsivõimet.

Täiskasvanute koolitaja kutse on hetkel läbimas uuenduskuuri. Arutelus tõsteti esile vajadus kaasajastada kutsestandardeid, et need vastaksid praegusele täiskasvanuhariduse vajadustele ja selle tulevikusuundadele. Erilist tähelepanu pööratakse tehnoloogilisele pädevusele ja keskkonnateadlikkuse integreerimisele.

Kutseteemaline kohtumine, mis on planeeritud toimuma veebruaris, on suurepärane võimalus kõigile huvitatud osapooltele panustada arutelusse ja aidata kujundada täiskasvanute koolitaja kutse tulevikku. KFL kutsub üles kõiki liikmeid ja kutsehuvilisi osalema aktiivselt nendes aruteludes.

Täiskasvanute koolitaja kutse ei ole ainult tunnustus, vaid ka vahend, mis toetab nii individuaalset kui ka kollektiivset arengut haridusvaldkonnas. Selle kaudu saavad koolitusfirmad mitte ainult tõsta oma konkurentsivõimet, vaid ka anda panuse kvaliteetsema hariduse loomisse, mis omakorda aitab kujundada tuleviku haridusmaastikku Eestis.